GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

Otomotivde yeni bir dönüm noktası

Ford Otosan, 58 milyon avro yatırımla Türkiye’nin ilk yerli şanzımanını üretti. Tasarımından test süreçlerine kadar 230 Türk mühendisin geliştirdiği Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan; ürettiği ağır ticari araçlardaki yerlilik oranını yüzde 90’lara ulaştıracak.

AVRUPA’nın ticari araç üretim liderlerinden ve Türkiye’nin ihracat şampiyonlarından olan Ford Otosan, Ecotorq motor ile arka aksın ardından, 58 milyon avro yatırımla Türkiye’nin ilk yerli şanzımanını üretti. Tasarımından test süreçlerine kadar 230 Türk mühendisin geliştirdiği Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan; motor, aks ve şanzıman olarak üç aktarma organını da geliştirerek üreten dünyanın sayılı otomotiv markaları arasına girdi.

Türkiye’de ilk kez sıfırdan geliştirilip, üretilen yerli şanzımanı Eskişehir Fabrikası’nda gerçekleştirilen törenle tanıtıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün yanı sıra çok sayıda Ford Otosan çalışanı da katıldı.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 90’A ULAŞTI

58 milyon avro yatırım ve TÜBİTAK’ın 13,5 milyon TL tutarında Ar-Ge teşviki ile Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli Ecotorq şanzıman sayesinde Ford Trucks’ın Eskişehir’de ürettiği ağır ticari araçlardaki yerlilik oranını yüzde 73’ten yüzde 90’lara çıkaracak. Böylece, Türkiye’de üretilen yerlilik oranı en yüksek araçlar Ford Trucks’ın kamyonları olacak. 5 yılda tasarım, test ve geliştirme aşamaları tamamlanan yerli şanzıman, 1 milyon km’yi aşkın yolda, farklı ve zorlu koşullarda test edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

‘FORD OTOSAN’A DESTEKTEN MUTLUYUZ’

Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda, Türkiye’de geliştirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli şanzımanın tanıtım töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 6 yıldır ihracat şampiyonu olan Ford Otosan’ın Türkiye’nin bugününe ve yarınına yatırım yapmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Ecotorq motorundan sonra şimdi de 58 milyon avro yatırımla Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzıman yeni gururumuz oldu. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ford Otosan’a verdiğimiz desteklerle bu gurura ortak olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Son 19 senede Ford Otosan’a Ar-Ge çalışmaları sebebiyle güncel rakamlarla yaklaşık 1,6 milyar liralık destek sağladık. Şanzıman projesi özelinde de kendilerine takribi olarak 15 milyon lira destek aktardık. Ayrıca bu modern fabrikanın şanzıman üretimini gerçekleştirebilmesi amacıyla 900 milyon liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. İnşallah şanzıman üretimiyle birlikte Ford Otosan, motor, aks ve şanzımanın üçünü de kendi geliştirebilen sayılı küresel kamyon üreticilerinden biri haline gelecek. Ayrıca şanzıman yatırımıyla Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabetçi gücüne büyük katkı sunacak. Yan sanayi ve tedarik ekosistemi bu sayede gelişecek.”

40’I AŞKIN ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK

Sıfırdan bir şanzımanın geliştirilmesinin kolay olmadığını vurgulayan Varank, söz konusu projede 220’nin üzerinde mühendisin görev yaptığını aktardı. Tasarım, test ve geliştirme aşamalarının tamamlanmasının 5 yıl sürdüğünü kaydeden Varank, şu bilgileri paylaştı: “Geliştirilen şanzıman 1 milyon kilometreyi aşkın yolda, farklı koşullarda birbirinden zorlu testlere tabi tutuldu. İşte şimdi bu şanzımanlar Avrupa’nın yıldızı F-MAX kamyonlarında ve diğer kamyonlarda kullanılacak. Böylelikle tasarımı ve Ar-Ge’si Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kamyonların yerlilik oranları yüzde 90’ları bulacak. Bununla birlikte üretilen şanzımanlar, kamyonların içerisinde 40’ı aşkın ülkeye ihraç edilecek. Hem Ford Otosan hem yerli otomotiv sanayi hem de Türkiye kazanacak. Bu ve bunun gibi yüksek katma değerli yatırımlarla büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası emin adımlarla gerçekleşecek. Ben bu vesileyle projede emeği geçen Ford Otosan ailesine teşekkürlerimi sunuyor, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanının vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç

‘TÜRK MÜHENDİSLİĞİ VE İŞÇİLİĞİNİN ESERİ’

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da, Türkiye’de geliştirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli şanzımanın tanıtım töreninde konuşan Koç, bir ilki gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ford Trucks’ın Türkiye’nin araç üretiminde küresel oyuncular arasına girmesine imkan sağladığını anlatan Koç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İçerisinde bulunduğumuz Eskişehir fabrikamızda ürettiğimiz ve Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen F-MAX kamyonumuz daha ilk yıllarında, 2019 yılında ‘Uluslararası Yılın Kamyonu’ seçildi. An itibarıyla başta Avrupa olmak üzere, 40’ı aşkın ülkeye Eskişehir’de üretilen ağır ticari araçlarımızı ihraç ediyoruz. F-MAX’in dünya çapındaki bu başarısının ardından bugün de üst düzey mühendislik başarısı olan ‘Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bakanım sordu, ‘Başka Türkiye’de üreten yok mu?’ diye. Fikri mülkiyet hakları bizde olan, tamamen yerli mühendisler, yerli know-how ile üretilmiş olan başka şanzıman yok. Ağır ticari araç segmentinde Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı ile teknolojik katma değeri yüksek bir ürünü sıfırdan geliştirip üreterek AR-GE ve mühendislik kapasitemize bir yenisini daha ekliyoruz.”

‘YERLİ ŞANZIMANLI İLK ARACI 2023’TE HATTAN İNDİRECEĞİZ’

Yerli şanzımanla beraber ürettikleri ağır ticari araçların yerlilik oranının yüzde 90’a çıktığını aktaran Koç, “Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranına öncelik veriyoruz. İşte bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisliği ve işçiliğinin bir eseridir. Yani sizlerin arkadaşlar. Sizlerin eseridir. Allah razı olsun, sağ olun, var olun. Başarılarınızın devamını dilerim. Üreteceğimiz ilk aracı inşallah Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında hattan indireceğiz.” diye konuştu.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün

‘YERLİLİK ORANININ YÜZDE 90’A ÇIKTI’

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise 58 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdikleri yerli şanzımanla araçların yüzde 74 olan yerlilik oranının yüzde 90’a çıktığını bildirdi.

Şanzımanın geliştirilmesine 13,5 milyon lira tutarında AR-GE teşviği sağlayan ülkenin teknoloji anlamında öncü kurumlarından TÜBİTAK’a da teşekkür eden Yenigün şunları kaydetti:

“Bizlere verdikleri destekler ve duydukları inanç için devletimize, kurumlarına ve bizi her zaman destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mustafa Varank’a teşekkür ediyorum. Bize sundukları güven ve inançlarıyla yanımızda olan Ford Motor Company ve her zaman vizyon ve yol göstericimiz olarak yanımızda olan, parçası olmaktan da sonsuz gurur duyduğumuz Koç topluluğuna da yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemiz ve sektörümüz için bu değerli yatırımın hayatı geçirilmesinde kuşkusuz en büyük emek bu büyük ailenin yani Ford Otosan’ın kıymetli çalışanlarının.”

FORD TRUCKS’UN HEDEFİNDE 55 ÜLKE VAR

Sadece Türkiye içinde değil, 40’ı aşkın ülkede global pazarlar için de araç üreten ve geliştiren Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, pandemiye rağmen global çapta büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY) ödülünün ardından F-MAX’e Avrupa’dan gelen yoğun taleple birlikte büyüme planlarını erkene çeken Ford Trucks, 2019’da Polonya, Litvanya, Portekiz ve İspanya pazarlarının ardından yoğun talep gördüğü pazarlardan İtalya, Belçika, Lüksemburg yapılanmasını tamamladı. Son olarak, geçtiğimiz günlerde Avrupa’nın en büyük ağır ticari pazarı Almanya’ya da atım atan şirket, global büyümesini 2021 yılı sonunda 45 ülkeye, 2024 yıl sonuna kadar da 55 ülkeye genişletmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir