‘Yatırım için en büyük teşvik pazar’
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye’ye yabancı yatırımcı gelmesi konusunda, “Yatırım teşviklerinden çok en büyük teşvik aslında pazarın kendisi. Türkiye pazar 1 milyon değil 2 milyon olsa iş değişir” dedi.
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, 2024 yılının ilk çeyrek verilerini düzenlenen basın toplantısında açıkladı.
Derneğin bu yıl 50’nci yılını kutlayacağını hatırlatan OSD Başkanı Eroldu, “İlk 3 ayda toplam otomotiv sanayi üretimi 377 bin adede ulaştı. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3’lük bir artış. İhracatta da geçen seneye paralel diyebileceğimiz seviyede 256 bin 500’lük bir ihracat gerçekleştirdik. İhracatın asıl sevindiren tarafı parasal değerimiz büyüyor” dedi.
ELEKTRİFİKASYON SÜRECİ
Jeopolitik gelişmelerin, yakın coğrafyamızdaki gerginliklerin bizi de etkilediğine dikkat çeken Eroldu, tam elektrikli araçların geleceğini nasıl bir seyir izleyeceğine değinirken, “Avrupa’ya baktığımız zaman bu artışların yüzde 50’ler seviyesinde kaldığını görüyoruz. Almanya’da teşviklerin kaldırılmasıyla beraber yüzde 18 olan elektrikli payı yüzde 11’e geri gitti. Avrupa ortalamasında ilk 2 ayda 14.6’dan 11.5’lara gitti. Türkiye’de de 7.5 olan elektrikli penetrasyonunun ilk 2 ayda 7.1 seviyesine geldiğini görüyoruz. Aslında bu tablonun bize söylediği, tam elektrikli araçların tüketicinin hayatına girmesinin biraz daha uzun zaman alacağı. Elektrifikasyon sürecinde bir diğer önemli konu da bataryalar için kullanılan madenler. Dünyada tahminlere göre 100 milyon ve üstünde bir yıllık üretim söz konusu. Böyle baktığımız zaman da bir yeterli maden yok. Bir ikincisi de bu madenlerin sahiplenmeleri de dünyada eşit dağılmamış durumda” şeklinde konuştu.
YATIRIMLAR NEDEN KAÇIYOR?
Gündeme gelen Volkswagen ve Chery’nin Türkiye’ye yatırım yapmasının gündemde olduğunu ancak kaçan yatırımcıları neden kaçtığına dair ise şunları kaydetti: “Çinli yöneticilerin gittiği ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri. Bir tanesi Macaristan’a gitti. Bir tanesi de İspanya’ya gitti. İspanya’da da kapanan Nissan fabrikasının yerine gitti. Çinliler’in Türkiye’ye ithalat değil, yatırım yapmaları lazım. Buradaki ana konulardan bir tanesi pazara yakınlık. Bunun başka izahı olmaz. Çünkü Avrupa Birliği’ne girmek açısından, Türkiye’de yatırım yapmakla İspanya’da yatırım yapmak arasında bir fark yok. Türkiye’de teşvik olmadığı için gelmiyorlar veya teşvikler seviyesi yeterli değil diye de bir konu yok. Yani burada bence tek şey şu anda pazara yakınlıktan dolayı bunu yapıyorlar.”
‘YATIRIM İÇİN EN BÜYÜK TEŞVİK PAZAR’
Eroldu, pazara yakınlığın dışında Türkiye’nin siyasi konjonktürünün ve ekonomisinin yatırımları etkilemesi ile ilgili olarak, “Türkiye’de büyük bir potansiyel var. Yüzde 80 ÖTV’nin olduğu bir yerde 1 milyonluk bir pazar var. Yatırım teşviklerinden çok en büyük teşvik aslında pazarın kendisi. Ölçek yakaladığınız zaman büyük para kazanma potansiyeliniz var. Teşvikler yatırımcıyı cesaretlendirir ama ürününüz doğru değilse istediğiniz kadar teşvik alın. Para kazanamazsanız. Türkiye pazarında bence bu potansiyel var. Bizim aslında o potansiyeli büyütmeyi göze almamız lazım. Neden Türkiye’ye 20 küsur seneden beri yeni yatırım gelmiyor? Teşviklerimiz var ama Türkiye pazarın 1 milyon değil 2 milyon olsa iş değişir o zaman. Yani bence asıl konu orda” ifadelerini kullandı.
OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 3 ARTTI
OSD, 2024 yılının ilk çeyreğine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 377 bin 70 adede yükseldi. Otomobil üretimi ise yüzde 7’lik artışla 238 bin 274 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 390 bin 925 adedi buldu. Yılın ilk çeyreğinde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 5 azalırken, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 1 arttı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 77 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 77, kamyon grubunda yüzde 78, otobüs-midibüs grubunda yüzde 64 ve traktörde yüzde 74 seviyesinde gerçekleşti.
İHRACAT 9.2 MİLYAR DOLAR OLDU
Yılın ilk çeyreğinde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1 artarak 256 bin 511 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatın da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 gerileme görülürken ticari araç ihracatı yüzde 5 oranında arttı. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 geriledi ve 4 bin 562 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 14 ile sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk üç ayda toplam otomotiv ihracatı, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 9,2 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 3 artarak 8,5 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 6 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 3 oranında arttı.
PAZAR YÜZDE 24 BÜYÜDÜ
2024’ün ocak-mart aylarında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 307 bin 461 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 33’lük artışla 233 bin 389 adede ulaştı. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 2, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 3 büyüme yaşanırken ağır ticari araç pazarında yüzde 1’lik düşüş gerçekleşti. 2024’ün ocak-mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki ve hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı yüzde 33 olarak gerçekleşti.