‘Pazar artık 1 milyonun altına düşmez’
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Her şeye karşın Türkiye’deki mevcut nüfus ve mobilite ihtiyacı düşünüldüğünde, bundan sonraki dönemde pazarın 1 milyonun altına düşmesinin zor olduğunu öngörüyoruz” dedi.
TOYOTA Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yaptığı yıl sonu açıklamasında, hem Toyota markasının performansını hem de pazarı değerlendirdi.
2024’te otomotiv sektörü olarak oldukça ilginç bir pazar seyri yaşadıklarını vurgulayan Bozkurt, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yılın başında beklediğimizin üzerinde bir tempo elde edildi. İlk 11 ayını geride bıraktığımızda 1 milyon adetleri aşan bir pazar hacmi oluştu ve ardından sektörün en hareketli olduğu Aralık ayına girmiş olduk. Özellikle ilk 3 ayda ÖTV muaf araçların satışlarıyla hızlı başlayan pazar, GSR II yönetmeliklerinin devreye alınmasıyla farklı bir döneme girdi. Normal şartlarda 14 ayda satılması beklenen GSR I paketli araçların satışlarının 3 ay gibi kısa sürede satılması gerekliliği, markaların büyük kampanyalarla pazarı hareketlendirmesini sağladı. 2023 yılı Türkiye otomotiv pazarı 1 milyon 232 bin adetle kapanmıştı. Yılın son ayında da bu tempoyla devam edeceğini düşündüğümüzde, 2024 yılının geçtiğimiz sene ile paralel bir adette sonuçlanacağı görünüyor. Böylece krediye ulaşmadaki mevcut zorluklara ve maliyetlere rağmen rekor bir seyir olduğunu söyleyebiliriz.”
TOYOTA İÇİN 2024 YILI NASIL GEÇTİ?
2024’ün Toyota açısından birçok yeniliği müşterilerle buluşturdukları bir yıl olduğunu belirten Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Bozkurt, “Yeni Yaris Hybrid ve Yaris Cross Hybrid modellerini tanıttık. 2024 yılında hibrit ürün gamımızla tam hibrit pazarında yüzde 60 pazar payı ile açık ara lider olmayı devam ettirdik. Genişleyen ve yenilikçi ürün gamımızla birlikte farklı müşterilerimizi hibrit teknolojisiyle buluşturmayı sürdürüyoruz.
Hafif ticari araç ürün gamımızda Yeni Proace City ve Yeni Proace City Cargo modellerini satışa sunduk, 2025 yılında daha da genişleyecek hafif ticari araç ürün gamımızla önemli satış adetleri elde etmeyi planlıyoruz. Son olarak, geçtiğimiz aylarda yeni nesil Land Cruiser Prado modelini müşterilerimizle buluşturduk.
Yeni Land Cruiser Prado’nun segmentine güçlü bir giriş yapması ve artan Toyota SUV yelpazesinde çeşitliliği ile bu yılın ilk 11 ayında binek araç ürün gamımızda SUV satış oranımızın payı yüzde 50 oldu. SUV’ların yükseldiği bir pazarda, Toyota olarak biz de bu trendi karşılayan modeller sunuyoruz ve güçlenen SUV ürün gamımızla bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz. Böylece Toyota markası olarak ana modellerimizden biri olan Corolla’nın yanı sıra eksiksiz SUV ürün yelpazemiz ve daha da genişleyecek Toyota Professional hafif ticari araçlarımızla geniş bir müşteri portföyüne hitap ediyoruz. Bu yıl Toyota olarak 60 bin adetlerde kapatacağımızı öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
2025 TAHMİNLERİ VE GENEL PAZAR ÖNGÖRÜLERİ
Mobilite ihtiyacının 2024 yılında da öne çıktığını vurgulayan Bozkurt, 2025 yılına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “2024 yılı içerisinde yaşanan süreçler ve satış adetleri bize bir kez daha mobilitenin gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösterdi. Tüm zorlu koşullara rağmen hem bireylerin hem firmaların otomobile olan ihtiyacının ne kadar yüksek olduğunu gördük.
2025 yılı, 2024’te başlatılan enflasyonla mücadele programının yoğun bir şekilde devam edeceği bir dönem olacaktır. Elbette Ocak ayında asgari ücret artış oranı, birçok sektör gibi otomotiv sektörü için de belirleyici faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Artış miktarı, tüketicilerin harcama potansiyelleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak. Ama her şeye karşın Türkiye’deki mevcut nüfus ve mobilite ihtiyacı düşünüldüğünde, bundan sonraki dönemde pazarın 1 milyonun altına düşmesinin zor olduğunu öngörüyoruz.
Bununla birlikte artık sektörde dikkat çekici cazip kampanyalar olduğunu ve rekabetin arttığını da belirtmeliyim. Araç bulunurluğu açısından markaların elinde yeterli sayıda araç var. Bu da yeniden pandemi öncesi rekabetin yoğun olduğu döneme geri döndüğümüzü gösteriyor. Bireysel ve kurumsal müşterilerin mobilite ihtiyacını da göz önünde bulundurduğumuzda beklenmedik olumsuz bir gelişme olmazsa, önümüzdeki yıl da otomotiv pazarı 1 milyon adedin üzerinde seyredecektir.”