Otomotivde Türk-Alman zirvesi
OİB ve TAYSAD’dan otomotivde Türk-Alman iş birliği için gerçekleştirilen dev dijital buluşmada, Türk-Alman otomotiv sektörlerinin geleceği ele alındı, mevcut iş birliğinin ve yatırım potansiyelinin artırılması konuşuldu.
ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından otomotiv sektöründe Türkiye ve Almanya arasında mevcut iş birliğinin ve yatırım potansiyelinin artırılması amacıyla önemli bir organizasyona imza atıldı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) Projesi kapsamında iki ülke arasında köprü kurulması amacıyla video konferans yöntemiyle düzenlenen “Türk-Alman Otomotiv Sektörlerinin Geleceği“ Konferans ve Çalıştayı, 13 ve 20 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ilk olarak düzenlenen “Türk-Alman Otomotiv Sektörlerinin Geleceği” başlıklı konferansa, iki ülke otomotiv sektöründen yüzlerce temsilci katıldı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve TAYSAD Başkanı Alper Kanca’nın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş da ana konuşmacı olarak katılarak otomotivdeki dönüşüm ve yeni yıkıcı trendler hakkındaki görüşlerini paylaştı.
ÇELİK: TÜRKİYE AVRUPA’DA ÖNEMLİ OYUNCU
Konferansın açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Türk otomotiv endüstrisinin Avrupa ve Almanya değer zincirlerinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti. Baran Çelik, “Türk otomotiv endüstrisi, motorlu araç üretiminde Avrupa’da dördüncü sırada, otobüs üretiminde ön sıralarda yer alıyor. Türkiye, 14 otomobil ve ticari araç fabrikası ve 6.750 küçük, orta ölçekli ve büyük tedarikçisiyle dünya çapında önemli bir konumdadır – sadece üretimde değil, aynı zamanda araştırma ve geliştirmede de. Avrupa’nın en büyük motorlu araçlar pazarına ev sahipliği yapan Almanya’ya yönelik hedeflerimiz için buluştuğumuz konferans, Alman otomotiv sektöründe çalışan Türk mühendis, yönetici ve sektör temsilcilerine yönelik ortak bir çalışma. İngiltere ve Fransa’da da Türk otomotiv endüstrisinin gücünü anlatacağımız, etkili ve geniş çaplı tanıtımlarımız olacak” dedi.
KANCA: TÜRKİYE, BİR SIÇRAMA TAHTASI OLABİLİR
TAYSAD Başkanı Alper Kanca da konferans açılışında yaptığı konuşmada Almanya ile gerçekleşecek yeni iş birlikleri ve yatırım fırsatları üzerinde durdu. Alper Kanca, “Etkinlikle iki ülke arasındaki köprünün ayakları birleşiyor. Türkiye’de son derece iş dostu bir ortama sahibiz. Kalifiye ve motive olmuş çalışanlar ve yöneticiler, düşük enerji fiyatları, çok sayıda satış ve hammadde pazarına erişimi kolaylaştıran mükemmel bir coğrafi konuma sahibiz. Türkiye, Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya için bir sıçrama tahtası olabilir” diye konuştu.
KARAKAŞ: TOGG, BİR TEKNOLOJİ ŞİRKETİ
Konferansın ana konuşmacısı olan Türkiye’nin otomobili TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş ise dünyada otomotiv sektöründeki oyunun kuralları ile müşterilerin beklentilerinin değiştiğini vurgulayarak başladığı konuşmasının devamında; “Günümüzde otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesiyle birlikte otomobil de yeni bir yaşam alanı haline geldi. Cep telefonlarındaki dönüşümün bir benzerine, otomobillerde de şahit oluyoruz. İnsanlar günümüzde akıllı evler, akıllı şehirler ve ortamlarda yaşamayı tercih ederken, bu durumun otomobillere de yansımasının beklentisi içerisinde. Akıllı evler, akıllı binalar ve her türlü akıllı ulaşımlar bir şekilde otomobilin içerisine entegre ediliyor. Otomotiv sektörünün önümüzdeki dönemde kar yapabilmesi için bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Yakın gelecekte otomotiv sektörünün karının yüzde 40’lık bölümü yeni otomobillerdeki yeni trendlerden oluşacak. Bu oran gün geçtikçe de artacak” diye belirtti.
Karakaş, “TOGG olarak yeni girdiğimiz bu yolda yüzde 51’lik yerlilik oranını yüzde 68,8’e çıkaracağız. Bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesi Türkiye’nin mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak. Üreteceğimiz doğuştan akıllı aracın üretildikten sonra da kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırıcı olmasına özen gösteriyoruz” dedi.
‘GURBETÇİ MÜHENDİSLERE KAPIMIZ AÇIK’
Karakaş yurtdışında yaşayıp bu projede görev almak isteyenlere kapılarının açık olduğunu belirterek; “Mühendislik mesleği açısından ifade ediyorum. Yetkinlik dünyanın her yerinde iş bulmanızı sağlar. Bu nedenle kendinizi bir ülkeyle sınırlandırmayın. Hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir alan varsa, hiç düşünmeden o alanda nerede şans görüyorsanız oraya gidin. Hayalleri büyük olanlar bulunduğu yerden başka yerlere gidebilirler. Hayalleri küçük olanlar bulundukları yerin dışına çıkamazlar” şeklinde konuştu.
Markası ve tasarımı Avrupa Birliği ülkelerinde tescillenmiş olan TOGG, 2022 sonunda önce Türkiye’de pazara çıkacak. Marmara Bölgesi’nde Gemlik’te üretilecek olan araçların üretim tesisleri inşaatı takvime uygun olarak devam ediyor. Şubat 2021 tarihi itibarıyla 346 çalışanı olan şirkette tam kapasiteye ulaşıldığında çalışan sayısı 4300 kişi olacak.
TÜRK OTOMOTİV İHRACATI AĞIRLIKLI AB’YE YAPILIYOR
Konferansta OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı Türk otomotiv sektörü ve Türkiye Tanıtım Grubu projesi hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. TAYSAD Başkanı Alper Kanca ile TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam da “Türkiye Otomotiv Sektörü Nedir, Ne Değildir? Güçlü Tarafları, Becerileri, Yetkinlikleri, Türk Otomotiv Sanayi Hakkında Bilmedikleriniz” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumlarda OİB ve TAYSAD hakkında tanıtıcı bilgilerin yanı sıra, her iki kurumun üye profilleri, ihracat hacimleri, Almanya ile ticaret hacimleri, ticaret yaptıkları ülkeler, ihraç pazarları ve güçlü yönleri gibi bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.
KATILIMCILAR ÇALIŞTAYDAN MEMNUN KALDI
Etkinlik kapsamında OİB – TAYSAD Başkanlarının, Başkan Yardımcılarının, Üyeleri ve otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinin moderatörlüğünde 10 farklı oturum ile detaylı bilgi paylaşımı içeren çalıştaylar düzenlendi. Çalıştay oturumlarında “Alman otomotiv endüstrisi Türk tedarik sanayisini nasıl görüyor? Türkiye’yi hangi fırsatlar ve riskler bekliyor?” gibi sorulara yanıt arandı. Almanya’dan da yoğun ilginin olduğu çalıştaylara katılanlar, organizasyondan memnun kaldıklarını belirtti.
ÇALIŞTAY OTURUMLARI
OİB YK Başkanı Baran Çelik – İTO YK Başkanı Şekib Avdagiç “Türkiye Otomotiv Sektöründe Çalışma ve İş Fırsatları”
TAYSAD Başkanı Alper Kanca –TOGG Strategy & Business Development Özgür Özel – Home –IX Ceo’su Mehmet Arzıman – Eatron Technologies Managing Director Dr. Umut Genç “Almanya’daki Start –Up Girişimlerinin Türk Otomotiv Sektörü ile İş Birliği”
OİB YK Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu – Maysan Mando Genel Müdürü Tülay Hacıoğlu Şengül “Yeni Trendler ve Covid-19 Salgınının Alman ve Türk Otomotiv Sektörüne Etkileri”
OİB YK Başkan Yardımcısı Murat Senir – TAYSAD Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı “Mobilite: Alman ve Türk Endüstrisinin Konumu”
OİB YK Üyesi Gökhan Tunçdöken – TAYSAD YK Üyesi Çağatay Dündar “Yeni Trendler ve Covid-19 Salgınının Alman ve Türk Otomotiv Sektörüne Etkileri”
OİB YK Üyesi Yüksel Öztürk – ZF Group Managing Director Kazım Eryılmaz “Mobilite: Alman ve Türk Endüstrisinin Konumu”
OİB YK Üyesi Tuna Arıncı – OİB DK Üyesi Ali İhsan Yeşilova “Türkiye Otomotiv Sektöründe Çalışma ve İş Fırsatları”
OİB YK Üyesi Ömer Burhanoğlu – TAYSAD İhracat Artışı Grup Lideri Atacan Güner “Mobilite: Alman ve Türk Endüstrisinin Konumu”
Mercedes Benz Avrupa Kamyon Grubu Tedarik Zinciri ve Yan Sanayi Yönetimi Seyfi Özot – Çalıştay Koordinatörü Şevket Akınlar “Türk Otomotiv Endüstrisinin Yetenekleri ve Almanya’dan görünümü, Fırsatlar ve Riskler”
Faurecia Kalite Müdürü Ali Umutlu – Audi Yurtdışı Satın Alma Ofisleri Harun Demir “Türk Otomotiv Endüstrisinin Yetenekleri ve Almanya’dan görünümü, Fırsatlar ve Riskler”