Filo Kiralama/İkinci ElGenelTicari Araçlar

Araç kiralama 2022’den umutlu

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, 2022’nin hem aşılanma hem de Kovid-19 salgınının seyri açısından, çok daha iyi yönetilen bir yıl olacağını öngördüklerini belirterek, “Bu yılın sektör açısından daha hareketli geçmesini bekliyoruz” dedi.

TÜM Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, araç kiralama sektörünün de 2021 yılını pandeminin gölgesinde inişli-çıkışlı bir grafikle geçirdiğini belirterek, “2021 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde bir miktar büyüme beklentimiz vardı. Ancak araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar sektörün araç parkında beklenen büyümeyi, özellikle üçüncü çeyrekte fırsat olmasına rağmen yakalayamamasına sebep oldu. Yaşanan bu problemler dolayısıyla tüm dünyada otomotiv sektöründe bir daralma söz konusu oldu. Çip tedarikindeki sorunun 2022 yılı ortasına kadar devam edeceği öngörülüyor” dedi.

‘HAFİF TİCARİDEKİ AKIM SÜRECEK’

Yaptığı yazılı açıklama ile 2021 yılını değerlendiren ve 2022’ye ilişkin öngörülerini paylaşan TOKKDER Başkanı Ekici, 2021’in 9 aylık bölümünde operasyonel araç kiralama sektörünün kiradaki aktif araç sayısının yılın ilk yarısı sonuna göre yüzde 1’in altında azalarak 221 bin 748 adet olarak gerçekleştiğini söyledi. Operasyonel araç kiralama sektörünün 9 ayda 12,6 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak, 47 bin 700 adet aracı filosuna kattığını belirten Ekici şu ifadeleri kullandı: “Sektörün aktif büyüklüğü ise 47,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde, sektörümüzün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 9,1 azaldı ve 239 bine geriledi. Öte yandan, 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı 2021 yılının 3. çeyreği sonunda yüzde 4,8’e yükseldi. Artan hafif ticari araç kiralama akımının önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz.”

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici

‘DAHA HAREKETLİ BİR YIL BEKLİYORUZ’

TOKKDER Başkanı Ekici, günlük kiralama sektörünün de pandemide 2020’de ciddi darbe aldığını hatırlatarak, “2021 yılı Haziran ayı ve sonrasında seyahat engellerinin kalkmasıyla birlikte yerli ve yabancı turist sayısında bir artış oldu, hala geçmiş seviyelerinde değil ancak bir önceki seneye göre ciddi bir artış yaşandı. Yurt içi yolcu sayısında yaklaşık yüzde 35, yurt dışı yolcu sayısında ise yaklaşık yüzde 75’lik bir artış yaşandı. Bu da günlük kiralama sektörüne, her ne kadar 2019’un halen altında olsa da olumlu yansıdı. Günlük kiralamada yerli müşteri sayısı yaklaşık yüzde 20 – 25 seviyelerinde büyürken, yabancı müşteri adedi ise yaklaşık yüzde 40 kadar büyüdü. 2022 yılının geçtiğimiz yıllardan hem aşılanma hem de Kovid-19 salgınının seyri açısından, çok daha iyi yönetilen bir yıl olacağını öngörerek turizm açısından daha hareketli bir yıl bekliyoruz. 2022’de, yabancı turist kaynaklı bu yıl yakalanan iyileşmenin trend olarak devam edeceğini söyleyebilirim” dedi.

Sunduğu avantajlardan ötürü operasyonel araç kiralama; hijyenik ve izole ulaşım sağlamasından ve seyahat etmeye olan özlem nedeniyle de günlük araç kiralamanın tercih unsuru olmaya devam edeceğine dikkati çeken İnan Ekici, araç kiralamanın sunduğu avantajları şu şekilde açıkladı: “Özellikle sınırlı kaynakları verimli kullanmanın bu denli önemli hale geldiği günümüzde araç kiralama, sunduğu avantajlardan ötürü, işletmelerin araç ihtiyacını karşılaması için en uygun alternatif haline geldi. Satın alma yerine kiralamayı tercih eden işletmeler öz kaynaklarını ve kredi limitlerini ana faaliyetlerinde değerlendirebiliyor, bu sayede işlerini geliştirme imkânına kavuşuyor. Bu çerçevede, pandeminin etkisinin bitmesi ve salgın tehdidinin tamamen ortadan kalkması ile birlikte 2018 yılından bu yana ertelenen talepte artış olacağını düşünüyor, hızlı bir geri dönüş süreci yaşayacağımıza inanıyorum.”

‘SAHİPLİK YERİNE KULLANIM’ TRENDİ

Araç kiralama dünyasının pandeminin getirdiği değişime uyum sağladığını, teknoloji kullanımı ve dijitalleşmeye daha da hız verdiğini de vurgulayan Ekici, “Pandemi öncesi yaşanmaya başlanan “sahiplik yerine kullanım” ana akımı önümüzdeki dönemde daha da artacaktır. Bireyler ve kurumlar, ihtiyaçları kadar kullanma imkânı tanıyan modellere, dolayısıyla kiralamaya yönelecektir. Bu dönemde inovasyon alanlarını, tüm ulaşım modelleri ve akıllı şehir uygulamaları ile entegre ederek hizmet çeşitliliğinin artırılması için kullananlar, yeni fikirleri geliştirmek için Kurum İçi Girişimcilik alanına odaklanan, dijital dönüşüme ayak uydurup hizmetlerini değişen dönem ve tüketicinin beklentilerine yönelik geliştirmeyi önceliklendiren, ticari getiriden çok doğayı ve dünyayı korumayı iş yapış şekli olarak benimseyen şirketlerin rekabette farklılaşacağını düşünüyorum” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir