‘2. El’de online satışa izin verilmeli’
Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, yaklaşık 6 aydır hafta içi ve hafta sonu kısıtlamaları sebebiyle tarihinin en kötü performansını gösteren ikinci el araç sektörünün, tam kapanma tedbirleriyle olumsuz yönde etkileneceğini belirterek, “Ticaretin tamamen durmaması için online satışlara müsaade edilmesini istiyoruz” dedi.
ARTAN vaka sayıları sebebiyle alınan tam kapanma kararının ardından Otomerkezi.net, ikinci el araç sektörü ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Son 6 aylık süreçte, hafta içi ve hafta sonu kısıtlamalarının etkisiyle ikinci el otomobil pazarının, tarihinin en kötü dönemini geçirdiği belirtilirken, tam kapanmayla birlikte satışların olumsuz yönde etkileneceği vurgulandı.
‘TOPARLANMA BAYRAM SONRASINA KALDI’
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, bayram sonrasında ertelenen taleple birlikte ikinci el araç pazarında ve genel olarak otomotiv sektöründe bir toparlanma bekliyoruz. Ancak nöbetçi noter ve banka uygulaması devam etse de sokağa çıkma kısıtlamasında otomobil satmak şu anda imkansız. İkinci el araç ticaretinin tamamen durmaması adına online satışlara müsaade edilmesi, online iletişim sistemiyle otomobillerin alıcıların adresine teslim edilebilmesi taleplerimizin başında geliyor” açıklamasında bulundu.
‘8.5 MİLYONLUK HEDEF İÇİN YAZ DÖNEMİ VERİMLİ GEÇMELİ’
İkinci el araç pazarının ilk çeyrek performansıyla ilgili olarak “Ocak, Şubat ve Mart ayları, 1 milyonun üzerinde bir rakamla kapandı ki sektörün beklentisi her çeyrekte ortalama 2 milyon seviyesindedir” şeklinde konuşan Karakaş, “Sektör temsilcileri tarafından 2021 yılının yüzde 5 büyümeyle, 8,5 milyonluk bir rakamla tamamlanması öngörülüyordu. Tam kapanmanın ardından kısıtlamalar kademeli olarak tamamen kaldırılırsa, otomotiv sektörü tekrar ayağa kalkacaktır. Tam kapanmayla birlikte devlet yetkililerimizden en önemli beklentimiz, aşılama sürecinin hızlandırılması olacaktır. Zira hafta sonu, otomotiv sektörü için kritik bir önem taşıyor, tüketicilerin yüzde 75’i halen fiziki olarak araçları showroomda inceleyip satın almayı tercih ediyor. Türkiye’de otomobil almak, özel bir aktivite ve tutku olarak görüldüğünden halen dijitalleşme sürecinde alınacak çok yol var. Öngörülen pazar hedefine ulaşmak için yaz ayları verimli geçmeli” dedi.