Delphi, ağır ticari araç ve hidrojene odaklanacak
ABD, Avrupa ve Çinli birçok otomotiv markasına parça tedariği sağlayan Delphi, ağır ticari araçlara yönelik ürünlerinin payını yüzde 56’dan yüzde 70’e çıkarmayı hedeflerken, hidrojen motorları ve elektrikli araçlara odaklanacak.
Mehmet Emin AVCI-İzmir
ABD, Avrupa ve Çinli birçok otomotiv markasına parça tedariği sağlayan ve Delphi, Delco Remy ve Hartridge markaları ile dizel teknolojileri konusunda faaliyet gösteren Phinia, üretim ve satışlarında ağır vasıta araçlara yönelik ürünlerinin payını artırmayı hedefliyor. Şirketin odaklanacağı bir diğer alan da hidrojen yakıtlı araçlar.
Delphi, Delco Remy ve Hartridge markaları ile dizel teknolojileri konusunda dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Delphi, önümüzdeki dönemde dizel konusunda ağır vasıta araçlara yönelirken, bir yandan da halihazırda süren hidrojen yakıtlı araçlara yönelik çalışmalarını hızlandıracak.
Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesislerinde düzenlediği fabrika gezisinde mevcut faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi veren Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu, “Yakıt enjeksiyon sistemleri ve satış sonrası alanlarında faaliyet gösteriyoruz. 2023 yılı global ciromuz 3,5 milyar dolar. Delphi ana markamız. 20 ülkede, 44 noktada yaklaşık 13 bin çalışanımız var. Dizel yakıtın geleceğine dair çok farklı söylemler var. Ama mevcut araç parkının oluşturacağı yedek parça ihtiyacı nedeniyle uzunca bir süre daha hayatımızda kalmaya devam edecek” diye konuştu.
‘TİCARİ ARAÇLARDA HEDEF YÜZDE 70’E ULAŞMAK’
Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu, “Binek araçlar ve ağır vasıtada Stellantis Grubu, Daimler Truck, Ford, Hyundai, Volkswagen, Caterpillar, BMW, General Motors, Volvo ve Dongfeng Motor gibi dünyada aklınıza gelebilecek birçok markaya üretim yapıyoruz. Binek yüzde 44, ticari araç ve OE satış sonrası yüzde 56’yı buluyor. Yüzde 56 olan ağırlığı yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘HİDROJENDE ÖNCÜ OLACAĞIZ’
Şirketin İzmir tesislerinde ağırlıklı olarak dizel sistemler üzerine üretim yaptıklarını dile getiren Dumanoğlu, binek grubunda yüzde 44, ticari araç ve satış sonrası pazarı için yüzde 56’lık bir dağılım yaptıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Dizel teknolojisi farklılaşarak ilerlemeye devam edecek. Biz aynı zamanda birkaç rakibimizle beraber hidrojen alanına yatırım yapmaya başladık. Hidrojen gelecekte üçüncü bir alternatif yol olarak gözüküyor. Evet içten yanmalı motorların devamı söz konusu ve elektrikli araçlar bir gerçek ancak filoların yenileme taleplerini ve mevcut araç parkını düşündüğümüzde içten yanmalı motorlara yönelik hidrojen çözümlerin çok önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz. Bu alanda da Avrupalı bir iş makinesi üreticisiyle OE anlaşması yapıldı. Bu yıl içerisinde bir üretim söz konusu. Bu bence yakın geleceğin önemli bir konusu ve markamız da üretici olarak PHINIA, alt markaları Delphi markası olarak bizim tabii ki ön planda olmaya çalışacağımız bir alan” dedi.
‘DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN YATIRIM PLANIMIZ VAR’
Elektrikli tarafta ise Tesla için önemli tedarikçilerden bir olduklarını dile getiren Dumanoğlu “Elektrikli modellere uygun 650’den fazla parça üretimimiz söz konusu. Bu da global çapta 300 milyondan fazla aracı kapsıyor. Mesela Çinli MG modellerine de uygun parçalarımız da var. Türkiye’de bu alanda daha fazla üretim için yatırım planlarımız var. Bu nedenle Chery için de satış sonrasında ürün geliştireceğiz. BYD yatırımı için de bizi ilgilendiren tarafıyla ilgili şunu diyebilirim; Türkiye’de böylesine rekabetçi, böylesine yetişmiş insan gücünü barındıran bir fabrika, her yeni üretici için aday bir tedarikçidir” dedi.