Emisyonsuz sürüşün BMW hali
BMW’nin, X3 temelleri üzerine geliştirdiği elektrikli modeli iX3 ile keyifli ve elektrikli bir sürüş deneyimi yaşadım. Elektrikli çağına 2013’te i3’le giren ve uzun süre bu model üzerinde devam eden BMW, içten yanmalı motora sahip X3 modelini elektrikle buluşturarak ix3’ü pazara sundu. Yüzde yüz elektrikli BMW iX3, ilk olarak 2021 yılında yollarla buluştu. Modelin makyajlı versiyonu ise bu yıl piyasaya sürüldü. Alman otomobil üreticisi BMW, X3 ailesinin elektrikli üyesini, benzinli ve dizel araçlarla uyumlu hale getirmiş oldu. BMW iX3, X3’e oranla daha ağır ve ağırlık merkezi 75 mm daha aşağıya çekilmiş durumda. Ağırlık dağılımı da önden arkaya doğru geçmiş ve şu an iX3 sadece arkadan itişli olarak sunuluyor.
MODERN-SAF TASARIM
Fosil yakıtlı X3’e çok benzese de iX3’ün elektrikli araçlara özgü görünümü ile farklılığını ortaya koyuyor. Sade, güçlü çizgileri ona modern saf bir görünüm verirken, iddialı BMW i vurguları ilk tamamen elektrikli Spor Aktivite Aracının ayrıcalıklı yanını vurguluyor. Marka, makyajla birlikte daha keskin hatlar kullanmayı tercih etmiş. Araçta göze çarpan en büyük değişim de böbrek ızgaraların biraz daha şişirilmiş olması. Aynı zamanda farların 10 mm daha ince, daha standart ve lazer teknolojisi olarak uyarlanabilir Matrix LED’lerle birlikte geliyor olması da göze çarpan yeniliklerden.
M SPORT PAKET’LE GELİYOR
2022 BMW iX3 artık M Sport Paketi ile birlikte geliyor. Araçta standart olarak 19 inç alaşım jantlar mevcut. Fakat isteyenler yeni 20 inçlik jantları alabiliyor. Aracın arka ve ön tamponlarında da bazı değişiklikler yapılmış.
Araca sportif bir tasarım düzenlenmesi yapılmış ve dışarıdan bakıldığında elektrikli araç izleniminden çok arazi aracı havası veriyor. Dış tasarımı tamamlayıcı 3D efektli stop LED’ler de araca çekici bir görünüm kazandırmış.
510 LİTRELİK BAGAJ HACMİ
Arka tamponda iX3 için tasarlanan egzoz çıkışsız tampon arka spoylerle birlikte aerodinamik yapıyı destekliyor. 4734 mm uzunluk, 1891 mm genişlik ve 2138 mm yükseklik ölçülerine sahip BMW iX3’ün bagaj hacmi ise 510 litre.
ERGONOMİK VE TEKNOLOJİK ORTAM
Elektrikli otomobil detayları iç kısımda da mavi detaylarla karşımıza çıkıyor. Yenilenmiş direksiyondaki BMW logosunun etrafında, start-stop butonu ve vites kolunda ince şekilde kullanılan mavi renk elektrikli bir BMW olduğunuzu iç mekana yansıtıyor. X3 ile aynı kokpiti sunan iX3 ergonomik açıdan oldukça başarılı. 12.3 inçlik dijital gösterge paneli sürüş güvenliğini ve konforunu artırıyor. 3 bölgeli otomatik klima, 16 hoparlörlü Harman/Kardon ses sistemi, kablosuz akıllı telefon şarj ünitesi ve elinizi sensörlerle tanıyarak müzik değişimi ile ses açma gibi işlevler sunan BMW Gesture Control gibi sayılamayacak teknolojiye sahip. Sistem, vitesin arkasındaki kumanda paneli ile kontrol edilebiliyor. Sürücü ve ön yolcu koltuğu konfor konusunda sorunsuz. Arka koltuklar da baş ve diz mesafesi için yeterli alana sahip.
PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ
BMW iX3’ün yeni sürümünde, eski sürümüne göre menzil artırımı yapılmış. Araçta arka aks üzerine konumlandırılmış 286 beygirlik 400 Nm tork değerli elektrikli güçlü bir motor kullanılmış. Bu motor 80 kWh’lık bir bataryadan besleniyor. Aracın ulaşabildiği maksimum hız 180 km ile sınırlandırılmış. Ayrıca arkadan çekişli BMW iX3, 0’dan 100 km/s’e 6,8 saniyede ulaşabiliyor.
Yeni BMW iX3, 150 kW’lık hızlı şarj dolumu ile 10 dakikada 100 km’ye ulaşabilen WLTP sertifikasına sahip 80 kWh’lık bir pil ile beraber geliyor. Tam dolu şarjla ise toplam 74 kWh kullanılabilir kapasitesi mevcut. Araç aynı WLTP döngüsünde 460 km yol alıyor. 460 km menzil değeri de bulunan aracın, 10 dakikada hızlı şarj özelliği de mevcut olan özellikleri arasında. Bu 10 dakika şarj ile de tam olarak 100 km menzil gidebiliyor. Standart priz üzerinden bataryanın tam doluma ulaşması 7.5 saat civarında sürüyor.