‘Güçlü iç pazar en büyük teşviktir’
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye’ye yaklaşık 20-30 yıldır, Togg’un dışında, yeni yatırımın gelmediğini belirterek, “Yeni yatırım için en önemli kriter güçlü iç pazardır. Güçlü iç pazar en büyük teşviktir” dedi.
TÜRKİYE otomotiv sanayiine yön veren 13 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Nisan dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Ocak-Nisan döneminde, otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 409 bin 903 adet, otomobil üretimi yüzde 20 azalarak 229 bin 200 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 426 bin 617 adede ulaştı. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 11 azalarak 301 bin 722 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 21 oranında azalarak 167 bin 795 adet oldu.
‘YENİ YATIRIM İÇİN PAZAR 2 MİLYONA ÇIKMALI’
OSD’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, basınla ilk buluşmasında hem dört aylık verileri, hem de geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı.
Türkiye’ye yeni yatırımın gelmesinin iç pazarla ilgili olduğunu belirten, Eroldu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de herhalde 20-30 senedir yeni yatırım yok. (Togg var, onun dışında yok). Bir de şimdi HABAŞ’ın yapacağı yeni bir proje var ama o da mevcut tesisin yerine yapılacak. Türkiye’nin yeni yatırımı çekmesinde önemli bir kriter kuvvetli bir iç pazarının olması. Biz bunu başaramadıkça Türkiye’de yeni yatırım zor.
Türkiye’nin yeni yatırımı çekmesinde önemli bir kriter kuvvetli bir iç pazarının olması. Biz bunu başaramadıkça Türkiye’de yeni yatırım zor. Asıl teşvik her zaman Türkiye’nin kendisidir. Zaten ihracat projelerinin de iç piyasa destekli olmaması da zor. Yalnızca %100 ihraç edeceğin bir aracı Türkiye’de yapmanın da büyük bir anlamı olmuyor. Özellikle elektrifikasyon ve bataryalara yakın olman, sattığın yere yakın olman lazım dolayısıyla mutlaka iç piyasa desteği olması lazım burada da en büyük teşvik pazarın kendisi. Bugün Volkswagen konuşuluyor, Türkiye iç pazarı 2 milyon olsa zaten marka kendisi gelecek.”
‘TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNDE 1 NUMARA OLMALIYIZ’
Eroldu, sektör değerlendirmesinde de, “2020 rakamlarına baktığımız zaman biz Avrupa Birliği içinde otomobilde 6’ncı, ticari vasıtada 2’nci toplamda da 4’üncü seviyedeyiz. 2020 rakamlarına baktığımız zaman biz Avrupa Birliği içinde otomobilde 6’ncı, ticari vasıtada 2’nci toplamda da 4’üncü seviyedeyiz. Artık ticari araç üretiminde 1’inci sıraya yükselmemiz gerekiyor. Aynı zamanda dünyada üretim yapan ülkeler sıralamasında 13’üncüyüz” diye konuştu.
‘TÜRKİYE ÖN PLANA ÇIKTI’
“Küresel ekonomik hareketlilik (Kovid, Ukrayna-Rusya savaşı vs.) dünyada da bir yüksek maliyetli ülke, düşük maliyetli ülke hareketi başlıyor yeniden” diyen Eroldu, “Bu tabii ki Türkiye gibi ülkeleri olumlu etkileyecektir. Otomotiv sanayisi toplam rakamlarına baktığımız zaman da görüyoruz, yan sanayide artış var. Yalnızca Türkiye değil, Romanya, Sırbistan, Fas, Slovenya gibi ülkeler arasında bir rekabet oluşacak. Bu mühendislik alanında da böyle. Buna paralel olarak Türkiye mühendislik anlamında da çok ön plana çıkıyor” dedi.
TOPLAM PAZAR YÜZDE 18 DARALDI
Ocak-Nisan döneminde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 18 oranında azalarak 222 bin 574 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı ise yüzde 21 oranında daraldı ve 162 bin 398 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, 2021 Ocak-Nisan döneminde toplam pazar yüzde 1, otomobil pazarı da yüzde 1, ağır ticari araç pazarı yüzde 4 artarken, hafif ticari araç pazarı paralel seviyede gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 38 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 59 olarak gerçekleşti.
AĞIR TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR
Ocak-Nisan döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 22 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 10 oranında arttı. Aynı dönemde, yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 180 bin 703, traktör üretimi de 16 bin 714 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 9, hafif ticari araç pazarı yüzde 10 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 5 oranında azaldı.
TRAKTÖR İHRACATI YÜKSELİŞTE
Yılın ilk dört ayını kapsayan dönemde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 11 azalarak 301 bin 722 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 21 oranında azalarak 167 bin 795 adet oldu. Aynı dönemde, ticari araç ihracatı yüzde 5, traktör ihracatı da yüzde 22 artarak 6 bin 56 adet olarak kayıtlara geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Nisan döneminde toplam ihracattan aldığı yüzde 12,2 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ikinci sırada yer aldı.
TOPLAM OTOMOTİV İHRACATI
Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında paralel seviyede gerçekleşirken, Euro bazında ise yüzde 8 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 10,3 milyar dolar olurken, otomobil ihracatı yüzde 19 azalarak 2,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 12 azalarak 2,6 milyar Euro oldu. Ocak-Nisan döneminde dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 6 oranında azalırken, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 9 oranında arttı.