Filo Kiralama/İkinci ElGüncelOtoname Özel

İkinci el araç piyasasına ‘çapraz’ denetim

Sadece bayilerdeki evrakları takip etmeyen Ticaret Bakanlığı, vatandaşları araç aldıklarını günün ertesinde arıyor ve banka hareketlerine kadar takip ediyor. Bu denetimler sonucunda elden para alma ve fahiş fiyatlandırma büyük ölçüde azaldı.

TİCARET Bakanlığı, ikinci el araç piyasasını kontrol altına almakta kararlı. Tüketiciyi korumakta kararlılığını art arda devreye aldığı düzenlemelerle ortaya koyan Ticaret Bakanlığı, stokçuluk, fahiş fiyat uygulaması, elden para alma, haksız ticari rekabet, aksesuar dayatması gibi vatandaşın aleyhinde ne varsa tersine çevirmek için harekete geçti, denetimlerini çift taraflı yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda “6 ay 6 bin kilometre” ve “internetten yapılan ikinci el araç satışlarında, üretici tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde satışına kısıtlama” getiren düzenlemelere son olarak,  “İlan sitelerinde kimlik gizlenerek taşınmaz ve ikinci el taşıt ilanı verilmesinin engellenmesi” uygulaması eklenerek, hem fahiş fiyatların önüne geçti hem de otomobil bulunurluğu sorununa büyük oranda çözüm oldu.

100 BİN TL’YE KADAR PARA CEZASI VAR

Son olarak Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerle mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. Yayım tarihlerinden 2 ay sonra yürürlüğe girecek değişikliklere vatandaşlarımız ile ilan yayımlayan gerçek ve tüzel kişilerin uyum sağlaması zorunludur.”

NİHAİ TÜKETİCİYE DE DENETİM

Bakanlık yetkilileri sorunun çözüme kavuşması adına araç satın alan nihai tüketicileri de arayıp herhangi bir usulsüzlüğe maruz kalıp kalmadığını soruşturuyor. Bu konuda yaşadıklarını anlatan bir vatandaş şunları söyledi: “Yetkili bir bayiden Peugeot model bir araç aldım. 31 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı müfettişi tarafından telefonla arayıp, ‘Aksesuar adı altında fazladan para istendi mi? Fatura edilen miktarın dışında ekstra para istendi mi? gibi sorular sordu. Hatta hesap hareketlerime bakmak için dekontumu bile istedi.”

İDARİ PARA CEZALARI İŞE YARADI

Denetimlerin kararlılıkla sürdürülmesi ve idari para cezaları yaşanan sıkıntıların çözümünü hızlandırdı. Bu kapsamda son açıklanan verilere göre: “6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması çerçevesinde 126 yetkili bayi ve galeriye toplam 51 milyon 920 bin 782 TL, 639 yetkili bayi denetlenerek 20 yetkili bayiye stokçuluk nedeniyle toplam 102 milyon 547 bin TL, 27 Temmuz itibarıyla aykırı ilan girişinde bulunduğu tespit edilen 253 gerçek ve tüzel kişiye ise toplam 67 milyon 439 bin TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca 9 bayinin yetki belgesi iptal edildi.”

DÜZENLEMEYE AYKIRI İLAN SAYISI AZALDI

Son düzenleme olan araç alım satımında kural ihlalinde araç başına 300 bin lira idari para cezası uygulamasıyla birlikte kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandığı belirtilen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu düzenlemelerimiz galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorununu da ortadan kaldırmıştır” dedi. Böylece ilan kısıtlaması düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden önce düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde seyrettiği, bu sayının yüzde 92,61 azalarak 1550’ye düştüğü kayıtlara geçti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir