Filo Kiralama/İkinci ElGüncelHibrit/Elektrikli AraçlarKampanyalarLansman/Yenilik

Otomotivde büyüme 2025’te de sürer

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomotiv pazarının hem sıfır hem de ikinci elde iyi bir yılı daha geride bıraktığını belirterek, “Ötelenmiş güçlü tüketici talebi, yeni kampanyalar ve pazarın dinamik yapısıyla pazar, 2025 yılında da canlılığını sürdürecek” dedi.

TÜRKİYE otomotiv pazarında, 2024 yılı sonunda hem sıfır kilometre hem de ikinci el araç satışlarında yeni rekorlar bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 2024 yılı sonu için sıfır kilometre araç satışlarının 2023 yılı rekorunu kırmasını, ikinci el pazarının ise 7 milyon adet satışla yeni bir rekor kıracağını öngördü. Yalçın, 2025 yılı için de her iki pazarda büyüme eğiliminin devam edeceğini söyledi.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın

2024’TE ÇİFTE REKOR GELDİ

Sektöre dair verilerini paylaşan Hüsamettin Yalçın, 2024 yılı için sıfır kilometre araç pazarında 160-170 bin adet satış beklentisi olduğunu ifade etti. Yalçın, bu satışların 2023 yılı rekorunun kırılacağını ve pazarın güçlü yapısının bir kez daha kanıtlanacağını belirtti. İkinci el pazarında ise 2024 yılında 7 milyon adet satış bekleniyor, bu da sektörde yeni bir rekor anlamına geliyor. Aralık ayında yapılan düzenlemelerle engelli muafiyeti kapsamındaki araç yenileme süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Ayrıca, ÖTV muafiyetinden yararlanacak araçlar için yüzde 40 yerli üretim şartı getirildi.

2025 BEKLENTİSİ

Yalçın, 2025 yılı için otomotiv pazarında büyüme ivmesinin devam edeceğini belirtti. Sıfır kilometre araç satışlarının, 1 milyon adet altına düşmeyeceğini ve hibrit ve elektrikli araçların daha fazla ilgi görmeye devam edeceğini ifade etti. İkinci el pazarında ise, sıfır araç fiyatlarının yüksek seyri nedeniyle, satışların 8-9 milyon adet arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

‘ÖVT MUAFİYETİ YERLİYE YARAYACAK’

Yılın son haftasında devreye alınan yeni düzenlemeleri de değerlendiren Hüsamettin Yalçın, şöyle devam etti: “Yapılan düzenlemeyle engelli muafiyetinde araç yenileme süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Ayrıca ÖTV muafiyetinden yararlanacak araçlar için en az yüzde 40 yerli üretim şartı getirildi. Araç yenileme süresinin 10 yıla çıkarılması, engelli bireylerin araç değiştirme sıklığını azaltacaktır. Bu durum, 2025 yılında engelli ÖTV muafiyetli araç satışlarında düşüşe neden olabilir. Yüzde 40 yerlilik şartı ise, engelli bireylerin yerli üretim araçlara yönelmesini teşvik edecektir. Bu da yerli otomobil üreticileri için bir avantaj oluşturabilir. Bunların yanında ÖTV muafiyet limiti artışı, engelli bireylerin daha yüksek fiyatlı ve donanımlı araçları tercih etmesine olanak tanıyacaktır ki bu durum da, satışların niteliğinde bir değişime yol açabilir. Sonuç olarak, 2025 yılında engelli ÖTV muafiyetli araç satış adetlerinde bir düşüş beklenirken, yerli üretim araçlara talebin artması ve daha yüksek fiyat segmentindeki araçların tercih edilmesi gibi eğilimler öngörülmektedir.

Çinli üreticilere benzinli ve hibrit araçlar için getirilen ek vergi ise, fiyat artışlarına yol açacağı için kısa vadede Çinli markalar için dezavantajlı bir durum ortaya çıkabilir. Vergi yükü, fiyat hassasiyeti yüksek olan tüketicilerin Çinli markaları tercih etme olasılığını düşürebilir. Bu ancak Çinli markaların agresif fiyatlama stratejileriyle aşılmaya çalışılabilir. Ayrıca Avrupalı markaların hibrit ve benzinli araçları, Çinli rakiplerin fiyat avantajını kaybetmesiyle daha cazip hale gelebilir. Diğer markalar ise hibrit ve benzinli araçlarını daha cazip hale getirmek için fiyatlama ve kampanya stratejileri geliştirebilir.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir