GüncelHibrit/Elektrikli AraçlarOto Teknoloji

Şarj istasyonlarına ‘yerli’ güvence

Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, elektrikli araçlar için çeşitli komponentler ürettiklerini belirterek, “Şarj istasyonu üreticilerinin Türkiye’deki ihtiyaçlarını karşılamak üzere ve şarj istasyonlarına yönelik saldırıyı engelleyecek kablo rakorlarını temin ediyoruz” dedi.

KABLO rakorları ve medikal ürün sektöründe 45 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Bimed, 2024 yılı ihracat ve yatırım hedeflerini duyurdu. Halihazırda 5 kıtada, 70’ten fazla ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, ihracatın en büyük kısmını Almanya başta olmak üzere; Hong Kong, ABD ve İspanya gibi Batı Avrupa ülkelerine yaptıklarını belirtti.

Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz

15 MİLYON AVROLUK YATIRIM TAMAMLANIYOR

Zorluklarıyla hatırlanacak bir yılı geride bıraktıklarının altını çizen Mertöz, “Her şeye rağmen bizler, yatırım yapmaya ve ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyoruz. Grup firmalarımız içerisinde en büyük firmamız olan Bimed için yaptığımız fabrika çok ciddi bir yatırımla gerçekleşiyor. Şimdiye kadar 13 milyon avro harcadık, 15 milyon avroya tamamlamayı planlıyoruz. Mayıs ayında yeni fabrikaya taşınmayı hedefliyoruz.” dedi. Yeni fabrikada sadece kablo rakoru imalatının yapılacağını, iş akışının ve planlamaların bu alanda olmasından dolayı karlılık ve verimliliğin daha çok artacağını ifade eden Rıdvan Mertöz; mevcut fabrikada ise sadece medikal üretim bölümünün kalmasının, medikal sektöründe son yıllarda sağlamayı planladıkları büyüme için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Medikal tarafta, ağırlıklı olarak akciğer hastalarının kullanmış olduğu cihazları ilaç fabrikalarına verdiklerini söyleyen Mertöz, “Bu alanda 4 farklı ürünümüz var. Şu anda Türkiye’nin önde gelen ilaç fabrikalarına bu ürünleri veriyoruz. Bu ürünler de bizim üretimimiz ve satışımızın 3 katı kadar ithalatı söz konusu. Türkiye’de, bu ürünlerin ithalatını azaltmaya çalışıyoruz.” dedi. Bimed Türkiye ve Bimed Romanya olmak üzere toplam çalışan sayısının 650 kişi olduğunu belirten Mertöz, yeni fabrika ile kapasitenin yüzde 30 artacağını ve istihdam tarafında da bu artışı göreceklerini söyledi.

‘ROMANYA’DA MERCEDES’E KONNEKTÖR ÜRETİYORUZ’

Enerjide büyük dönüşüme ayak uydurduklarını ve üretim çeşitliliğini buna göre belirlediklerini vurgulayan Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Dünyada kurulan petrokimya tesislerine uygun ürünler geliştiriyoruz, rüzgar enerji santrallerine yönelik kablo rakorları ve ürünler üretiyoruz. Elektrikli otomobillerin çeşitli komponentini yapıyoruz. Elektrikli araçların bataryalarındaki hava tahliye valfleri ve konnektörleri üretiyoruz. Romanya’daki fabrikamızda Mercedes’in elektrikli araçlarının konnektörlerini yapıyoruz. Ayrıca, elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonlarına da rakor veriyoruz. Şarj istasyonu üreticilerinin Türkiye’deki ihtiyaçlarını karşılamak üzere ve şarj istasyonlarına yönelik saldırıyı engellemek amacıyla koruyucu bir unsur olan kablo rakorlarını temin ediyoruz.” dedi.

(Soldan sağa) Hasan Eğin, Yakup Gülnihal, Rıdvan Mertöz ve Mustafa Mertöz.

‘BİMED, KABLO RAKORUNDA AVRUPA BİRİNCİSİ’

Bimed olarak Türkiye’nin önde gelen AR-GE merkezlerinden biri olduklarının altını çizen Mertöz, “Dünya devi firmaların bizi tercih etmelerinin başlıca sebebi; yapılan ürünler ve parçalar. Bu ürünlerimiz, çok ayrıntılı bir şekilde incelenip tetkik ediliyor. Rakor imalatında Bimed olarak Avrupa’da birinciyiz. Bu birinciliğimizi kolay kolay kimseye kaptırmayız.” dedi.

‘ÇİN MALI KABLO RAKORLARININ GİRMEDİĞİ TEK ÜLKE TÜRKİYE

Çin’in tüm pazarlarda etkili olmaya başladığına da işaret eden Mertöz, Çin malı kablo rakorunun girmediği tek ülkenin Türkiye olduğunun bilgisini paylaştı. Fiyatlarının, Çin fiyatlarına yakın olduğunu belirten Mertöz, “Çin’de ihracat ve ithalatta çok ciddi devlet destekleri var. İnşallah bizim ülkemizde de üretici ihracatçılar için her alanda destekler artar. Maliyet artışlarının bu seviyelerde olduğu bir dönemde devlet desteği olmazsa birçok firma zaten yok olup gider. Çin ve Hindistan baskısı; sadece tekstil ve deri sektöründe değil, her sektör endişe içinde. Bu tehlikeyi önlemek için Sanayi ve Teknoloji, Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının üretici ihracatçıya destek olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HEDEF ABD VE RUSYA PAZARLARI’

2024’te en büyük hedef pazarın ABD ve Rusya olduğunu belirten Rıdvan Mertöz, “Rusya’ya uygulanan ambargolar ticareti zorluyor. En önemli pazarlarımızdan bir tanesi olan Rusya’da başarılı bir politika yürütme hedefi olan otoritemiz, inşallah bu konuyu da çözüme kavuşturur ve ticaretin önünde bir engel kalmaz. 2024 bizim Rusya ve Amerika yılımız olacak. Rusya’ya ihracatımızı bu yıl yüzde 50, ABD’ye ise yüzde 40 artırmayı planlıyoruz.” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir