GüncelHibrit/Elektrikli AraçlarTicari Araçlar

Stellantis’in 2024 net karı 5.5 milyar Euro

2024’ü 156.9 milyar Euro net gelirle kapatan Stellantis, 5.5 milyar Euro net kâr ve 8.6 milyar Euro da düzeltilmiş faaliyet geliri elde etti. Stellantis Yönetim Kurulu Başkan John Elkann, “2025’te pazar payı kazanmaya ve finansal performansı iyileştirmeye odaklanıyoruz” dedi.

STELLANTIS N.V., 2024 yılı sonuçlarını ve 2025 yılı öngörülerini paylaştı. Stellantis, 2024’te 5,5 milyar Euro net kar elde ettiğini duyurdu. Stellantis, Eylül 2024’te yayımladığı finansal rehberle uyumlu olarak yılı 8,6 milyar Euro düzeltilmiş faaliyet geliriyle tamamladı. Şirketin endüstriyel likiditesi 49,5 milyar Euro olurken, endüstriyel net finansal pozisyon 15,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. Şirket, 2024’ü 5,5 milyar Euro net kar ile tamamladı.

Hissedar onayına sunulmak üzere hisse başına 0,68 Euro temettü önerildi. Bu, yaklaşık yüzde 5’lik getiriye karşılık geliyor. 2025 finansal öngörüleri kapsamında, “pozitif” net gelir büyümesi, “orta tek haneli” düzeltilmiş faaliyet geliri marjı ve “pozitif” endüstriyel serbest nakit akışı hedefleniyor.

‘2025’TE PAZAR PAYI KAZANMAYA ODAKLANIYORUZ’

Stellantis’in yeni CEO’sunun atanma süreci devam ederken, bu sürecin 2025’in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Şirket, bu süreçte operasyonlarına odaklanırken, STLA Medium ve STLA Large platformlarına dayanan ilk modellerin 2024’te piyasaya sürülmesiyle yeni nesil ürün geçişine başladı. Ayrıca, Citroen C3/e-C3’ün Avrupa’da pazara sunulmasıyla birlikte Smart Car platformunun küresel çapta yaygınlaşması için önemli adımlar atıldı.

STLA PLATFORMLARIYLA YENİ NESİL ÜRÜNLER PAZARA SUNULUYOR

Şirketin yeni çok enerjili STLA Medium platformu, Peugeot E-3008, E-5008 ve yeni Opel Grandland modellerini desteklerken, bu araçlar tamamen elektrikli, hibrit ve şarj edilebilir hibrit seçenekleriyle sunuluyor. Aralık ayında tanıtılan DS N 8 modeli ise 750 kilometreye varan menziliyle dikkati çekiyor.

STLA Large platformu, Dodge Charger Daytona, Jeep Wagoneer S ve Jeep Cherokee’nin yerini alan model gibi yeni araçları desteklerken, gelecekte Alfa Romeo, Chrysler ve Maserati modelleri için de kullanılacak.

Şirketin ticari araçlar için geliştirdiği STLA Frame platformu ise şasi üzerine gövdeli pick-up ve SUV modelleri için tasarlandı. 2025’te Ram 1500 Ramcharger modelinin ardından menzil artırıcı hibrit teknolojisine sahip Jeep araçlarının piyasaya çıkması planlanıyor.

Smart Car platformu da Citroen C3/e-C3, yeni C3 Aircross, Opel Frontera ve Fiat Grande Panda gibi uygun fiyatlı modellerin üretimine temel oluştururken, Citroën Basalt modeli Hindistan ve Güney Amerika pazarlarına sunuldu.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ YENİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLİYOR

Stellantis, yapay zeka teknolojilerini ürünlerine ve süreçlerine entegre etmeye devam ediyor. Şirket, Mistral AI ile ortaklaşa gelişmiş bir araç içi asistan üzerinde çalışırken, STLA AutoDrive 1.0 adlı ilk otomatik sürüş sistemini tanıttı. Eller ve gözler serbest (SAE Seviye 3) sürüş işlevine sahip bu sistem, STLA Brain ve STLA SmartCockpit ile birleşerek araç zekasını, otomasyonu ve kullanıcı deneyimini ileri seviyeye taşıyacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Stellantis Yönetim Kurulu Başkan John Elkann, 2024’ün stratejik açıdan önemli dönüm noktalarına ulaştıkları bir yıl olduğunu belirtti.

Elkann, “Özellikle yeni çok enerjili platformların ve ürünlerin dağıtımına başladık ve bu 2025’te de devam edecek. Ortak girişimlerimiz aracılığıyla EV bataryalarının üretimini ve Leapmotor International ortaklığını başlattık. Stellantis’in özverili ve yetenekli çalışanları, enerji ve kararlılıkla ilerliyor, önemli paydaşlarla etkileşim kuruyor ve müşterilerimizin karar alma sürecini daha da kolaylaştırıyor. 2025’te pazar payı kazanmaya ve finansal performansı iyileştirmeye odaklanıyoruz.” ifadelerini kullandı

2025’TE 10 YENİ ÜRÜN YOLLARA ÇIKACAK

Stellantis, dijital dönüşümünün merkezine aldığı yapay zeka için en üst düzey ortaklarla birlikte birçok alanda gelişime yön veriyor. Şirket, yapay zekayı birden fazla temas noktasında kullanarak, ürünlerini, müşteri ve çalışan deneyimini iyileştiren, yenilikçi, veri odaklı çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını vurguluyor. Örneğin, Stellantis 2025 yılı başlarında, yapay zekayı araçlarımıza ve süreçlerimize entegre eden birçok girişimden biri olan Mistral AI ile gelişmiş bir araç içi asistan geliştirmek üzere ortaklık kurdu. Stellantis, Eller ve Gözler Serbest (SAE Seviye 3) işlevini mümkün kılan ve şirket içinde geliştirilen ilk otomatik sürüş sistemi STLA AutoDrive 1.0’ı tanıttı. STLA AutoDrive, STLA Brain ve STLA SmartCockpit ile birlikte araç zekâsını, otomasyonu ve kullanıcı deneyimini geliştirecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir