GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

Yatırım için pazar, teşvikten önemli

Otomotiv sektörünün Ocak-Haziran dönemine ait verilerini açıklayan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, yeni yatırım için iç pazarın büyütülmesi, araç parkının gençleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Pazar büyüklüğü her zaman için teşviklerden daha önemlidir” dedi.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, hükümetlerin uyguladıkları mali politikaların ülkenin yatırım ortamını şekillendirdiğini, etkilediğini belirterek, “Yeni yatırım için, Türkiye iç pazarının büyütülmesi, araç parkının gençleştirilmesi lazım. Pazarın olduğu yerde yatırım olduğu için; pazar her zaman için teşviklerden daha önemlidir” dedi.

OSD Başkanı Eroldu, Ocak-Haziran dönemine ait verilerin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa’da oluşacak kapasite boşluğunun Türkiye otomotiv sanayine etkilerini değerlendirirken şunları söyledi: “Bunun iki tarafı var. Hem fırsat hem tehdit. Türkiye’de yüksek enflasyonist ortam ister istemez daha düşük maliyete doğru itecek ve buna fırsat tarafı olarak bakabiliriz. Bu devam ediyor. Avrupa’daki imalatçılar, müşteri o kadar parayı ödeyemeyecekse maliyetlerini aşağıya çekmek isteyecek ve bunun için de düşük maliyetli ülkelere doğru hareket etmek. Fakat diğer taraftan bir de tehdit unsuru var. Avrupa’da kapasite boşluğu oluşuyor. Oradaki politik dengelerden dolayı, Fransa’da veya İtalya’da fabrika kapatmak kolay bir iş değil, o da işte tehdit tarafı. Bu yönetimi zor bir konu.”

OSD Başkanı Cengiz Eroldu

‘TEŞVİK CESARET VERİR AMA ANA KARAR PAZARDIR’

Yeni yatırımlarda belirleyici olan önceliğin ülkelerin rekabetçilikleri olduğunu belirten OSD Başkanı Eroldu, “Büyük çaplı üretim yapan markaların bir miktar Avrupa dışına çıkma zorunlulukları var. Şimdi bu, eskisine göre daha da artıyor. Batı ülkelerinde tesis kapatmak kolay iş değil. Bu da bir tehdit. Avrupa’da rakamlarda 12 milyondan 10 milyonlara düşen bir talep var. Bir diğer konu da pazarın olduğu yerde üretme konusu. Özellikle bugün batarya ve elektrifikasyon trendinin genişlemesi ile birlikte, o pazarlar nerelerdeyse oralara yakın üretim yapma konusu ön planda tutuluyor. Çünkü artık lojistik maliyetler de ciddi seviyelere geldi. O yüzden de ben her seferinde altını çizerek söylüyorum, Türkiye’nin pazarının büyütülmesi, parkının gençleştirilmesi lazım ki Türkiye’deki otomotiv sanayii yerinde yatırımla büyüsün. Pazarın olduğu yerde yatırım olduğu için pazar her zaman için teşviklerden daha önemlidir. Teşvik cesaretlendirir ancak ana karar pazardır” ifadelerini kullandı.

‘LEHİMİZDE OLAN STA YOK’

Eroldu, yakın zamanda hükümetin ihracatta Uzak Ülkeler Stratejisini duyurduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem dünyada hem Avrupa’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Yeni pazarlarla ticaretin önünü açmamız lazım. Meksika, dünyanın her tarafına ihracat yapabiliyor yönettiği serbest ticaret anlaşmaları sayesinde. Bizim burada maalesef lehte bir serbest ticaret anlaşmamız yok. Avrupa Birliği’nin Cezayir’le, Fas’la serbest ticaret anlaşmaları var, Türkiye bunların dışında. Böyle bir şey olmaması gerekiyor. Biz Mısır’a araç satarken ek vergi öderken, Avrupa’dan vergisiz gidiyor.

Serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’de üretim yapanları en azından nötr yapması, zarara uğratmaması lazım. Hatta yapabiliyorsak artı avantajlar da sağlaması gerekiyor. Dış piyasalara açılmanın en önemli konularından bir tanesi bu. Ülkeler arası serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’nin lehine olması gerekiyor.”

‘VERGİ KISA VADELİ, UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER LAZIM’

İç pazarı büyütmenin tek yolunun vergi indirimleri olmadığına dikkat çeken OSD Başkanı Eroldu, “Dediğim gibi bizim bakış açımız yalnızca vergi oranında değil. Daha büyük resme bakmamız lazım. Vergi oranı daha kısa vadede olacak. Vergi oranı da tabi mali politikalarla çok alakalı bir şey. Olay yalnızca ‘vergiyi azaltalım’ konusu değil. Oturup hep beraber bütüncül bir politika ortaya koymamız lazım. İşin içine çevre de enerji de verimlik de giriyor. Sanayici olarak olay yalnızca ÖTV’yi şuradan şuraya indirelim de daha fazla araba satalım konusu olmaktan çok, bütün ülke için farklı boyutları ile düşünülüp bakılması gereken bir şey bu” dedi.

İLK 6 AYDA ÜRETİM YÜZDE 2, İHRACAT YÜZDE 1.2 ARTTI

OSD, Ocak-Haziran dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk yarısında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 649 bin 311 adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 azalarak 382 bin 947 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 673 bin 991 adede ulaştı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 67, kamyon grubunda yüzde 88, otobüs-midibüs grubunda yüzde 33, traktörde ise yüzde 66 seviyesinde gerçekleşti.

AĞIR TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ YÜZDE 26 ARTTI

Ocak-Haziran döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 26 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 18 arttı. Yılın ilk yarısında, toplam ticari araç üretimi yüzde 19 seviyesinde artarken 266 bin 364 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 4, hafif ticari araç pazarı yüzde 6 oranında azalırken, ağır ticari araç pazarı yüzde 3 arttı. Özellikle ağır ticari araç grubunda bir önceki yıla göre artış gerçekleşmesine rağmen baz etkisi dikkate alındığında 2015 yılına göre kamyon pazarı yüzde 30, otobüs ve midibüs pazarı yüzde 53 oranında daraldı.

6 AYDA 15,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILDI

Yılın ilk altı ayında otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1,2 artarak 466 bin 995 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 9 azalarak 271 bin 54 adet oldu.

Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 5, Euro bazında ise yüzde 16 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 15,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 7 azalarak 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 3 artarak 4,1 milyar Euro oldu. Yılın ilk altı ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 4 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 7 oranında arttı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir