‘Yerli sanayiciyi koruyan vergi olmalı’
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, mevcut vergi sistemi ile yerli sanayiciyi koruyan yapının bozulduğunu belirterek, “Ekonomiye ciddi katkımız var. Yatırım yapıyoruz, istihdam sağlıyoruz. Ancak ÖTV baremleri sektörde yerli üreticinin payını azalttı” dedi.
Mehmet Emin AVCI
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, ÖTV baremlerinin sektördeki yerli üretici payını azalttığını, insanların mobiliteye ulaşımını zorlaştırdığını belirterek, “Mevcut vergi sistemi ile yatırım yapan, istihdam sağlayan yerli sanayiciyi koruyan yapı bozuldu” dedi.
OSD, 2023 yılının ocak-haziran dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıklamak için basın mensuplarıyla buluştu. Toplantıda konuşan Eroldu, “Toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 21 artarak 462 bin 401 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti” değerlendirmede bulundu.
“İnşallah bu rakamlar bizi 1,5 milyon adetlik bir toplam üretime doğru taşıyacak” diyen Eroldu, “Aynı paralelde ihracat adetlerimizin de bu sene 500 bini geçtiğini görüyoruz. Burada da bir milyonun üzerinde bir ihracatla seneyi kapatacağız gibi duruyor. Tutarda da önemli rakamlar göze çarpıyor. İlk 6 aylık ihracatımız 17.7 milyar dolara ulaştı. Bu da geçen seneye göre yüzde 15’lik bir artışa tekabül ediyor. Bu sonuçlar aynı zamanda otomotiv sanayinde Türkiye ihracatında bir numaralı konuma tekrar sağlam bir şekilde taşımış oldu” diye konuştu.
‘PAZAR YÜZDE 55 BÜYÜDÜ’
Eroldu, “Türkiye pazarı Avrupa pazarının da çok çok üzerinde yüzde 55’lik bir artışla kapattı ki toplamda 581 binlik bir adete ulaştık. Bu da oldukça Türkiye’de güçlü bir talebin varlığını bize gösteriyor. Otomotiv pazarını da ikiye ayırmak lazım. Bir perakende müşterilerinin olduğu bir de kurumların olduğu pazar. Şu anda perakende çok kuvvetli olduğu için kurumsal tarafa satış çok fazla olmadı büyük ihtimalle ilk 6 ayda. Ben Türkiye’de öyle yani para bitti, müşteri olmayacak diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Türkiye zengin ve güçlü bir ülke” dedi.
Genel bir değerlendirme yaparsak Türkiye’de gördüğümüz başka bir durum olduğunu söyleyen Eroldu şöyle konuştu: “Tüm otomobiller 80 ve üzeri vergi dilimine girmiş durumda artık. Bu da aslında gerçek ihtiyaç sahiplerinin mobiliteye ihtiyaçlarının erişimlerini zorlaştıran bir durum. Niye Türk otomotiv sanayinde yerli otomobil payı yüzde 40’ların üzerine geldi? 2022 yılında 45, 50, 60, 70, 80 baremlerine geçildi. Ondan sonra da zaten otomotiv sanayinde Türk üreticilerin, yerli üreticilerin payının azaldığını görüyoruz.”
‘ÖTV BAREMLERİ MOBİLİTEYE ERİŞİMİ ZORLAŞTIRDI’
OSD Başkanı Eroldu, tüm otomobillerin 80 ve üzeri vergi dilimine girdiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz aralık ayında baktığımız zaman 80 ve üzeri vergi diliminde olan araçlar pazarının yüzde 65’ini oluşturuyordu. Haziran ayında bu rakam 98’e geldi, temmuz ayında da 100 oldu tekrar yapılan zamlarla ve ÖTV matrahlarının değişmemesi sonucunda. Bu tabii 45, 50, 60, 80 vergi diliminde yerli üreticilere bir rekabet avantajı sağlayan bir durumdu. Şimdi yerli üreticilerin araçları aslında ithalatçılara göre daha fazla artmış oldu çünkü 80’lik araçlarda, sene başında 80 olan bir araçta vergi değişimi yok fakat sene başında 50 olan bir araçta 50’den 80’e gittiğiniz zaman bir vergi değişimi de geliyor. Bu da aslında gerçek ihtiyaç sahiplerinin mobiliteye ihtiyaçlarının erişimlerini zorlaştıran bir durum. Yani bütün Türkiye’de satılan araçların yüzde 80’lik ÖTV diliminde olması bence Türk tüketicisinin mobiliteye erişiminde önemli bir sorun. ”
TOPLAM ÜRETİM YÜZDE 13 ARTTI
Yılın ilk 6 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise ise yüzde 21 artarak 462 bin 401 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 765 bin 282 adedi buldu. Ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 23 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim geçen yılın aynı dönemiyle paralel seyretti. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 74, kamyon grubunda yüzde 91, otobüs-midibüs grubunda yüzde 48 ve traktörde yüzde 81 seviyesinde gerçekleşti.
505 BİN 926 ADETLİK İHRACAT
Yılın ilk 6 aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8 artarak 505 bin 926 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarken, ticari araç ihracatı ise yüzde 8 oranında azaldı. Traktör ihracatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 10 bin 195 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023’ün ilk 6 aylık döneminde yüzde 16 ile sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 6 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 17,7 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 16 artarak 16,4 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 17 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 11 oranında arttı.
TOPLAM PAZAR YÜZDE 55 ARTTI
2023’ün ilk 6 ayında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artarak 581 bin 109 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 55 oranında artış sağladı ve 429 bin 870 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam ticari araç pazarında yüzde 55, ağır ticari araç pazarında yüzde 43, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 58 büyüme sağlandı. 2023 yılı ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 34, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti.