‘Yerli üretimi ve rekabetçiliğimizi koruyacak hamleler bekliyoruz’
OSD Başkanı Cengiz Eroldu, 2024 yılında zorluklarla karşılaşan sektörü 2025’te daha güçlü bir şekilde geleceğe taşımayı hedeflediklerini belirterek, “Bunun için rekabetçiliğimizi ve yerli üretimi koruyacak düzenlemeler bekliyoruz” dedi.
OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 2024 yılına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Sektördeki gelişmeleri ele alan Eroldu, 2025 yılı için beklentilerini de paylaştı. Eroldu, üyelerinden OYAK Renault’un, Ford Otosan’ın ile Tofaş’ın ve üye olmayan BYD’nin 2024’te açıkladıkları yatırımlarıyla geleceğe biraz daha iyi bakar hale geldiklerini vurguladı.
Eroldu, 2024 üretiminin beklenen seviyelere ulaşamadığını, 1 milyon 365 bin araç üretildiğini ve 2017 yılındaki rekor seviyenin gerisinde kaldıklarını belirtti. Sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 70’e gerilerken, bu durum maliyetleri artırarak rekabetçiliği olumsuz etkiledi. Eroldu, “Kapasite kullanımındaki düşüş, maliyetleri artırıyor. 100 araca bölünen maliyet 1 liraya düşerken, 60 araca bölünce maliyet 1,5 lira oluyor” dedi.
İHRACAT REKORU
Türkiye otomotiv sanayi, 2024’te 37,2 milyar dolarlık ihracatla bir rekor kırarken, yerli üretim oranında düşüş yaşandı. Eroldu, toplam taşıtlarda yerlilik oranının yüzde 31’e, otomobillerde ise yüzde 30’a gerilediğini belirtti ve yerli üretimin azalmasının endişe verici olduğunu söyledi.
‘YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEYECEK DÜZENLEMELER BEKLİYORUZ’
İç piyasadaki daralmanın üretim kaybına yol açtığını belirten OSD Başkanı Eroldu, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Eroldu, “2024’teki üretim kaybı iç piyasadaki daralmadan kaynaklanıyor. Yerli payı arttırılmalı ve kapasite kullanımı artırılmalıdır. Hükümetin yerli üretimi destekleyici önlemler alması gerekiyor” dedi. Eroldu, 2025 yılında sektörde büyümenin devam etmesini beklediklerini belirterek, ihracatın yüzde 5 ila yüzde 10 oranında artacağını ve üretimin 1 milyon 310 bin ile 1 milyon 450 bin arasında gerçekleşebileceğini öngördü.
‘HEDEFİMİZ, TÜRKİYE’Yİ ÜRETİMDE AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ YAPMAK’
OSD Başkanı Eroldu, 2024’te üretimin önceki yıla göre yüzde 7 azalma gösterdiğini ve seneyi 1 milyon 365 binle kapattığını bildirdi. Geçen yıl, rekor sene olan 2017’den 330 bin adet eksik durumda olduklarını anlatan Eroldu, şöyle devam etti: “Yine de bu rakamlar önemli. Bu rakamların önemli olduğunu göstermek için de Avrupa’daki 11 aylık üretim rakamlarına bakmak lazım. Otomobilin doğduğu ülkelerden birisi olan İtalya’nın bugün, Türkiye’nin 1,3 milyonluk imalatına karşılık 530 bin civarında bir imalatı var. Keza Fransa, Türkiye ve Çekya da birbirine yakın imalat yapan ülkeler aslında. Türkiye burada üçüncülük ve ile beşincilik arasında bir pozisyona sahip. Şu anda bu son 11 ay itibarıyla dördüncü durumdayız ama Fransa ile de çok büyük bir farkımız yok.
Gelecek yıllarda da bizim hedefimiz Fransa’yı geçip Türkiye’nin Avrupa’daki üçüncü büyük otomotiv üreticisi olmasıdır. Dolayısıyla bu rakamların içinde bazen kayboluyoruz ve o rakamlar anlamını, değerini yitiriyor bir an için yalnızca sayı olarak görünüyor tabii. Ancak 1,4 milyona yaklaşık üretim yapmak, 2 milyon adetlik kapasiteye sahip olmak bunlar aslında dünya ölçeğinde son derece önemli rakamlar, önemli değerler.”
‘ÖTV MATRAHLARINDA GÜNCELLEME İSTİYORUZ’
OSD Başkanı Eroldu, 2025’te Türkiye otomotivinin gündeminde iki konu bulunduğunu, bunların üretim rekabetçiliğinde aşınma ile kapasite kullanımının artması başlıkları olarak öne çıktığını dile getirdi. Kapasite kullanımının azalmasının bir maliyet unsuru olduğunu belirten Eroldu, şöyle devam etti: “Sizin 100 liralık masrafınız varsa, 100 lirayı 100 araca bölmekle 60 araca bölmek arasında bir fark var. Birisinde 1 lira çıkıyor diğerinde 1,5 lira çıkıyor basit olarak. Bunun yolu da bizim iç pazardaki yerli payının artırılması. Bunun için de aslında hükümetin de birçok destek olmaya çalıştığı konular var. En son biliyorsunuz, engelli araç ÖTV muafiyetinden yalnızca yerli üreticilerin ürettikleri araçların kapsama alınması konusu oldu, önemli bir adım. Tabii iç pazardaki yerli payının artırılmasının ana konusu ise 2022’den beri değişmeyen ÖTV matrahlarının tekrar günün gerçeklerine uygun bir şekilde güncellenmesinden geçiyor.”
Eroldu, 2025 beklentilerine ilişkin, “Biz ne bekliyoruz? Biz otomotiv sanayi olarak mevcut elimizdeki işlerin ve 2024’te yeni devreye aldığımız yatırımların da olumlu etkisiyle ihracatımızın yüzde 5 ile 10 arasında büyüyeceğini, üretimde ise 1 milyon 310 bin-1 milyon 450 bin bandında, yani ortalamada 1,4 milyonluk bir üretim adeti öngörüyoruz. Bu açıdan da 2025 için en azından işlerimiz anlamında hem ihracat hem üretim biraz daha yukarı çıkacak, beklentimiz o.” ifadelerini kullandı.
ÇİN İLE REKABET
2025 yılı için Eroldu, elektrikli araç üretiminin hızla arttığını ve Çin’in küresel otomotiv pazarındaki etkisinin giderek büyüdüğünü ifade etti. Eroldu, “Çin, global pazarda daha dominant bir rol oynuyor. Bu durum, Avrupa ve Türkiye için büyük bir rekabet tehdidi oluşturuyor” dedi. Ayrıca, Avrupa’nın emisyon hedeflerinin sektöre baskı yapmaya devam edeceği uyarısında bulundu.
TÜRKİYE’DEKİ ÇİNLİ YATIRIMLAR
Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye’ye yatırımlarının sektörü nasıl etkileyeceğiyle ilgili soruları yanıtlayan Cengiz Eroldu, bu yatırımların Türkiye’nin üretim kapasitesini artıracağına ve yerli üreticilere olumlu etkiler yapacağına inandığını söyledi. “Çinli markaların Türkiye pazarına girmesi, sanayimizin rekabetçiliğini artıracak” dedi. Eroldu, yerli üretimin korunmasının önemine vurgu yaparak, Çinli markaların Türkiye’ye girmesinin yerli üreticilere zarar vermeyeceğini belirtti. Türkiye’nin otomotiv sanayisinin büyümesinin tüm sektör için faydalı olacağını ifade etti. Konsolidasyon, verimlilik artışı ve yerli üretimi desteklemek adına atılacak adımların, Türk otomotiv sanayisinin global rekabet gücünü artıracağını belirten Cengiz Eroldu, “Türkiye’nin otomotiv sanayiinin büyümesi, sektördeki rekabetçiliği artıracaktır” dedi.
Küresel ekonomik ve siyasi belirsizliklerin sektörü zorlayacağına ancak yatırımların Türk otomotiv sanayisinin geleceğine katkı sağlayacağına dikkat çekti.