Tasarımıyla trafikte dikkat çekiyor
OPEL’in son dönemdeki en dikkat çekici tasarımlı otomobili olan Mokka ile keyifli bir deneyim yaşadık. Peugeot 2008 ile platform kardeşi olan yeni Mokka markanın gelecekteki yüzü Opel vizör’ü ve tamamen dijital Pure Panel kokpiti ile dikkat çekici bir otomobil. OGD’nin “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında finalist 7 otomobilden biri olan Opel Mokka’nın ilk nesliyle 2012 yılında tanıştık. 2016’da makyajlanan Mokka’nın ikinci nesli ise 2020 yılında tanıtıldı. 2021 yılında Türkiye’de yollara çıkan yeni Opel Mokka ülkemizde, sadece 1.2 lt 130 HP’lik benzinli motor + 8 ileri oranlı otomatik şanzıman ve Elegance, GS Line , Ultimate olmak üzere 3 donanımla satılıyor.
YOLLARDA DİKKAT ÇEKEN TASARIMA SAHİP
Opel’in yeni tasarım dili ile şekillendirilmiş olan yeni Mokka, son dönemde yollara çıkan en dikkat çekici Opel diyebiliriz. Yeni Mokka’nın tasarımı kısa ön ve arka çıkıntılar, kaslı ve geniş bir duruş, başarılı gövde orantıları ve detaylarla özetlemek mümkün. Mokka, ön tasarımında Manta A’yı hatırlatan Opel Vizor adı verilen siyah ön panjur ile dikkat çekiyor.
Opel Vizör, markanın yeni yüzünü tamamen kaplıyor ve araç ızgarasını, farları ve yeniden tasarlanan Şimşek logosunu bütünleştiriyor. IntelliLux LED matrix farlarla tamamlanan Opel Vizör, tüm Opel modellerinin ayırt edici özelliği olmaya devam ediyor. En güncel Opel araçlarının karakteristik tasarım unsurlarından biri olan kaputtaki çizgiler daha keskin ve daha net uygulanırken, Şimşek ile birleşerek dikey bir eksen belirliyor.
350 LİTRELİK BAGAJ
4151 mm uzunluk 1791 mm genilşilk ve 1534 mm’lik yüksekliğe sahip yeni Mokka’nın bagaj hacmi ise 350 litre.
İÇ MEKANDA PURE PANEL HAKİMİYETİ
Yeni Opel Mokka, kısaca yalın ve net, sürücü odaklı bir iç mekana sahip. Otomobilin ön konsoluna Opel Pure Panel adı verilen bir anlayış hakim. İki adet geniş ekrandan oluşan Pure Panel, mimarisi gereği çok sayıda düğme ve kumandayı gereksiz kılıyor.
Sistem en güncel dijital teknolojileri kullanıma sunarken, az sayıda düğme, kumanda alt menülere gerek kalmadan dijitalleştirme ve tamamen sezgisel kullanım arasındaki doğru dengeyi sağlıyor.
Yeni Mokka’daki Pure Panel kokpit, Opel’in yenilikçi teknolojileri müşterilerin hayatını kolaylaştırmak için nasıl kullandığını da gözler önüne seriyor. Giriş ve orta donanım seviyesinde 7 inç olan multimedya ekranı, en üst donanım seviyesinde 10 inç olarak ve navigasyon sistemi ile geliyor.
Dijital gösterge tablosu da giriş seviyesinde 7 inç, orta ve üst donanım seviyesinde 12 inç. Yaşam alanı genişliği konusunda ön tarafta yeterli olanı zorlanmadan sunuyor. Arka tarafa iniş binişler biraz daha zor.
PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ
Test aracımızın kaputunun altında görev yapan 1199 cc’lik, 3 silindirli, turbo beslemeli motor; 5500 d/d’de 130 HP güç ve 1750 d/d’de 230 Nm tork üretiyor. 8 ileri oranlı otomatik şanzımanla kombine edilmiş motor otomobile fabrika verilerine göre 9.2 sn’lik 0-100 km/h hızlanma değeri ve 200 km/h maksimum hız sağlıyor. Vites değişimleri sarsıntısız ve otomobilin motoru da canlı. Sürücü isterse direksiyondaki vites değiştirme kulakçıkları ile manuel olarak da vites değiştirebiliyor.
Eko, Normal ve Mpor olmak üzere 3 sürüş modu sunan otomobil performans olarak beklentileri karşılıyor. Önde McPherson, arkada torsiyonlu süspansiyon sistemine sahip, önden çekişli yeni Mokka’nın yol tutuşu başarılı. Fabrika verilerine göre, 100 kilometrede ortalama 4.9 lt yakıt tüketimine sahip Mokka ile, 7.2 lt/100 km’lik bir değer elde ettim. Yeni Mokka, sürüş güvenliğini ve sürüş konforunu arttıran 16 adet yeni nesil sürüş destek sistemiyle donatılıyor. Bu sistemlerin birçoğu yeni Mokka’da standart olarak yer alıyor.
STANDART SUNULAN ÖNEMLİ ÖZELLİKLER
Standart olarak sunulan teknolojiler arasında; yaya algılama özellikli aktif acil fren sistemi, ön çarpışma ikazı, aktif şerit takip sistemi, 180 derece panoramik geri görüş kamerası ve trafik işareti tespit sistemi bulunuyor.